Tijdens een darmonderzoek – ook wel een colonoscopie of endoscopie genoemd – bekijkt de arts de binnenkant van uw darm met een camera aan een flexibele slang. De arts kan zo afwijkingen constateren.
Hoe werkt een darmonderzoek?
Tijdens een darmonderzoek – ook wel een colonoscopie genoemd – bekijkt de arts de binnenkant van uw darm met een camera aan een flexibele slang. De arts kan zo afwijkingen constateren.
Tijdens het onderzoek kan de dikke darm over de volledige lengte (100 tot 120 centimeter) worden bekeken. Ook kan het laatste deel van de dunne darm worden geïnspecteerd.
Tijdens het onderzoek spoort de maag-darm-leverarts afwijkingen op, die uw klachten kunnen verklaren. Hierbij kunt u denken aan ontstekingen, darmuitstulpingen, gezwellen of poliepen.
De arts kan ook poliepen of een stukje weefsel weghalen voor verder onderzoek. Het onderzoek neemt ongeveer vijftien à dertig minuten in beslag.
Is een darmonderzoek (colonoscopie) pijnlijk?
Een colonoscopie kan wel wat pijnlijk zijn. Het inbrengen van de flexibele slang kan wel als ongemakkelijk worden ervaren. In overleg is het daarom mogelijk om pijnstilling toe te passen.
Een colonoscopie, oftewel darmonderzoek, valt onder de invasieve onderzoeken. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke opening (de anus ) voor de uitvoering van het onderzoek.
Het voordeel hiervan is dat het herstel relatief snel is. Wel kunt u, na afloop, beperkt last hebben van lichamelijke klachten. De meest voorkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel, krampen, buikpijn en winderigheid. De klachten gaan doorgaans binnen één of twee dagen vanzelf weer weg.
Kan ik een roesje (verdoving of pijnstilling) krijgen tijdens het darmonderzoek?
Pijnstilling/roesje behoort bij Keizer Kliniek tot de mogelijkheden. U krijgt dan een ‘roesje’, oftewel een infuus met een pijnstillend medicijn en een slaapmiddel. Dit maakt u slaperig en vermindert uw reactievermogen. Hierdoor merkt u weinig van het onderzoek.
Krijgt u een roesje? Dan mag u de eerste 24 uur na het onderzoek niet zelf autorijden of alcohol nuttigen.
De uitslag van een darmonderzoek
De arts informeert u na afloop van het onderzoek over zijn bevindingen.
Als er weefsel of een poliep is afgenomen, wordt dit onderzocht in het laboratorium. De uitslag hiervan is in vier tot zes dagen bekend.
Darmonderzoek aanvragen
Een darmonderzoek vindt plaats bij darmklachten en darmgerelateerde klachten zoals buikpijn, bloedverlies en veranderingen in het ontlastingspatroon. Een darmonderzoek kan ook plaatsvinden naar aanleiding van de uitslag van het bevolkingsondergoed darmkanker.
Maakt u zich zorgen over uw klachten? In veel gevallen is het verstandig om klachten serieus te nemen en te laten onderzoeken.
Keizer Kliniek hanteert geen wachttijden en kan binnen 15 dagen een darmonderzoek uitvoeren. Uw huisarts kan het onderzoek bij ons aanvragen.
Veelgestelde vragen
Een darmonderzoek of maagonderzoek is nodig wanneer u maag- of darmklachten heeft waarvan het niet duidelijk is waar ze vandaan komen. Lees meer…
Een ‘positieve’ uitslag wil zeggen dat in het laboratorium is gebleken dat er een spoortje bloed zat in de ontlasting die u voor het onderzoek hebt opgestuurd. Dat betekent niet dat u ziek bent. Het bloed in de poep kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een zweertje of een onschuldige poliep. Maar het kan ook wijzen op darmkanker of een begin daarvan. Daarom is het verstandig dit verder te laten onderzoeken.
Een endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij wordt gekeken waardoor klachten – zoals pijn en kramp – worden veroorzaakt. Ook kan een endoscopie gebruikt worden om een biopsie te nemen of een operatie uit te voeren. Lees meer…