Maagklachten

Maagklachten

Maagklachten komen vaak voor: ruim één op de vier mensen heeft hier weleens last van.
Bij maagklachten kunt u denken aan pijn in de bovenbuik, pijn achter het borstbeen, brandend maagzuur, opboeren; waarbij soms de maaginhoud in de keel komt, een opgeblazen gevoel, vaak misselijk, snel braken, snel vol tijdens het eten.

Veel klachten worden veroorzaakt door een verzwakt maagslijmvlies. Wanneer het maagslijmvlies minder goed functioneert, gaan maagsappen inwerken op de maagwand. Hierdoor kan bijvoorbeeld een maagzweer ontstaan. Een verzwakt maagslijmvlies kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld verkeerd medicijngebruik, ongezond voedingspatroon, overgewicht of roken.


Onderzoek

Tijdens het eerste consult zal de specialist uw klachten met u bespreken. Indien nodig zal lichamelijk onderzoek plaatsvinden. De specialist bepaalt of een maagonderzoek nodig is.
Een maagonderzoek ( gastroscopie) is een kijkonderzoek van de maag. De arts gaat met een flexibele slang (endoscoop) via je mond en slokdarm naar je maag. Op de endoscoop zit een kleine camera en een lampje waardoor de arts de binnenkant van je maag kan bekijken.


Behandeling

De specialist zal u naar aanleiding van het onderzoek een passende behandeling voorstellen.
Hierbij kunt u denken aan medicatie of leefstijladviezen.