Wond

Wond

In een gezonde situatie geneest een wond binnen een bepaalde tijd. Als er sprake is van een slechte doorbloeding, kan dit de wondgenezing beïnvloeden. Er kan een stoornis optreden in de aan- en afvoer van het bloed. Als de aanvoer verstoord is, zijn de slagaders vernauwd. Dan komt er te weinig zuurstof en andere voedingsstoffen in het weefsel. Bijvoorbeeld in de spieren en de huid. Dit kan leiden tot pijnlijke open plekken in het been of in de voet. Deze open plekken genezen moeilijk.
Ook mensen met diabetes hebben vaak een slechte bloedvoorziening in benen en voeten. Voor deze patiëntengroep is het belangrijk dat wordt voorkomen dat ze een wondje krijgen. Als een wond eenmaal aanwezig is, geneest deze vaak traag.

Onderzoek

De specialist beoordeelt de wond en bepaalt of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Hierbij kunt u denken aan een duplexonderzoek.

Behandeling

De specialist zal u naar aanleiding van de beoordeling een passende behandeling voorstellen. Hierbij kunt u denken aan verschillende soorten verbandtechnieken, een therapeutische elastische kous, zwachtels. Soms kan een laserbehandeling van uw aderen nodig zijn.