Je hoort er steeds vaker over: het prikkelbare darm syndroom. En steeds meer mensen denken bij regelmatige buikpijn in de onderbuik dat ze last hebben van een prikkelbare darm. Maar wat is nu eigenlijk het prikkelbare darm syndroom? En hoe herkent u het? We leggen het voor u uit.
Wat is het prikkelbare darm syndroom?
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook wel eens aangeduid als een ‘spastische darm’ of een IBS, het Irritable Bowel Syndrome. Al deze namen staan voor dezelfde aandoening.
Het prikkelbare darm syndroom is een veel voorkomende, chronische darmaandoening. Hierbij is de werking verstoord van het maag-darmkanaal, en dan vooral de dikke darm. Vaak maakt de darm te veel bewegingen; dit noemen we onrustige darmen of spasmen. Ook komt het voor dat de darm juist te weinig bewegingen maakt.
Meer dan de helft van de patiënten heeft overgevoelige zenuwen in de darmwand. Vooral het rekken of uitzetten van de darmwand veroorzaakt klachten.
Welke klachten geeft het prikkelbare darm syndroom?
Bij een prikkelbare of spastische darm hoort niet één specifieke klacht. In plaats daarvan zijn de klachten heel verschillend. De meest voorkomende zijn buikpijn, buikkrampen en een opgezette buik of opgeblazen gevoel.
Ook hebben patiënten vaak last van winderigheid en problemen met de ontlasting. Denk hierbij aan diarree of juist verstopte darmen, ook wel obstipatie genoemd.
Het lastige bij het prikkelbare darm syndroom is dat de één continu klachten heeft terwijl de ander langdurig klachtenvrij kan zijn. Ook kunnen de klachten en de heftigheid ervan van dag tot dag verschillen.
Oorzaak en behandeling PDS
Ook dit is een lastige. Want eigenlijk is de precieze oorzaak niet bekend. Medici doen hier veel onderzoek naar. Daardoor is er langzaamaan steeds meer kennis over het prikkelbare darm syndroom. Waarschijnlijk is er niet één specifieke oorzaak maar sprake van een combinatie van factoren.
Het slechte nieuws is dat een prikkelbare darm niet te genezen is. Het goede nieuws is dat het wel te behandelen is. Er is niet één specifieke behandeling die voor iedereen werkt. In overleg met de huisarts is het vaak een kwestie van uitproberen. Denk hierbij aan veranderingen in leefstijl, voeding en lichaamsbeweging.
Wanneer darmonderzoek nodig?
Maag- en darmonderzoek kan duidelijkheid geven over heel veel klachten. Maar bij het prikkelbare darm syndroom ligt dit juist omgekeerd. Wanneer darmonderzoek en/of ander buikonderzoek géén duidelijke oorzaak oplevert, dan kan dit een aanwijzing zijn voor het prikkelbare darm syndroom.
Vragen? Stel ze gerust!
Maakt u zich zorgen over het prikkelbare darm syndroom? Of hebt u regelmatig last van uw darmen of een opgeblazen buik? Leg het dan voor aan uw huisarts. Hij of zij kan u desgewenst doorverwijzen naar ons voor een darmonderzoek. Bij Keizer Kliniek hebben we geen wachtlijsten.
Hebt u nog vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op.