Een verzakking van de endeldarm is letterlijk de endeldarm die zakt. Een endeldarmverzakking vindt plaats op het moment dat uw bekkenbodem de endeldarm niet meer goed op zijn plaats houdt. Hier kunt u meerdere klachten van krijgen. We leggen de oorzaken en de symptomen uit.
Welke klachten merkt u bij een endeldarmverzakking?
Symptomen van klachten door een verzakking aan de endeldarm zijn:
- Ontlasting die niet vanzelf gaat
- Ontlasting die voelt alsof het wordt geblokkeerd
- Het gevoel dat er een bal rondom de anus of vagina zit
- De endeldarm komt naar buiten
- Ontlasting in de onderbroek
- Poepen in etappes
- Constant gevoel van aandrang
- Na het poepen nog wat ontlasting verliezen
De rol van de bekkenbodem bij een endeldarmverzakking
Normaal ondersteunen de bekkenbodem (een grote spier), elastische banden en steunweefsels de blaas, vagina, baarmoeder en endeldarm.
Een verzakking van de endeldarm zorgt voor veel verschillende klachten. We geven antwoord op een de meest gestelde vragen over deze vervelende aandoening.
Wat is de endeldarm (rectum)?
Uw dikke darm eindigt bij de endeldarm (rectum). Uw ontlasting wordt hier tijdelijk opgeslagen. Het signaal dat u naar de wc moet, komt vanuit de endeldarm.
Wat is het verschil tussen een prolaps en een verzakking van de endeldarm?
Een verzakking van de endeldarm hoeft niet per se een prolaps van de darm te zijn. Een prolaps is wanneer weefsel, dat in het lichaam hoort, naar buiten puilt door een bestaande opening. Een prolapsdarm gaat meer specifiek over de endeldarm die door de anus naar buiten komt.
Hoe kan het dat ontlasting in de endeldarm blijft zitten?
Ontlasting die in de endeldarm blijft zitten – een ledigingsstoornis – kan komen door een verzakking van de endeldarm. Uw ontlasting kan door de verzakking moeilijker uit het laatste stuk van de darm komen. Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang. Soms kunt u wel naar het toilet, maar verliest u nog wat ontlasting bij het opstaan. Ook kan het gebeuren dat u ongemerkt ontlasting verliest.
Verzakking endeldarm na bevalling, wat nu?
Een zware bevalling kan zorgen voor een verzakking van de endeldarm. Een rectopexie is dan een veel uitgevoerde behandeling. Tijdens deze operatie trekt de chirurg de hele endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen. Er zijn ook nog andere operaties mogelijk. Afhankelijk van de ernst van de prolaps, de conditie van de sluitspier en de leeftijd en conditie, maakt de chirurg de keuze voor een bepaalde operatie.
Onze bekkenbodemkliniek is specialist in deze operaties en in problemen zoals een verzakking van de endeldarm na een bevalling.
Wat heeft de bekkenbodem met een darm prolaps te maken?
Een verzakking van de endeldarm kan veroorzaakt worden door problemen in de bekkenbodem. De klachten kunnen een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Keizer Kliniek weet wat dit betekent. U hoeft zich nergens voor te schamen. De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren en banden. Samen vormen ze de onderkant van de buikholte.
Bij de vrouw heeft de bekkenbodem drie openingen. Door de eerste opening komt de plasbuis, door de tweede de vagina en door de derde de endeldarm. Bij de man zijn het er twee: voor de plasbuis en endeldarm. De bekkenbodem zou u kunnen zien als een soort hangmat voor de buikorganen.
Een stevige bekkenbodem zorgt ervoor dat de buikorganen, zoals de blaas, endeldarm en baarmoeder, niet uitzakken. Aan de andere kant is voldoende ontspanning van de bekkenbodem nodig. Dit is belangrijk om goed te kunnen (uit)plassen en voor een goede stoelgang.
Keizer Kliniek hanteert geen wachttijden en kan u snel ontvangen in onze bekkenbodemkliniek.
Veelgestelde vragen over een endeldarmverzakking:
Normaal ondersteunt uw bekkenbodem de endeldarm. Een endeldarmverzakking vindt plaats op het moment dat uw bekkenbodem de endeldarm niet meer goed op zijn plaats houdt.
Een zware bevalling kan zorgen voor een verzakking van de endeldarm. Een rectopexie is dan een veel uitgevoerde behandeling.
Keizer Kliniek hanteert geen wachttijden en kan u snel ontvangen in onze bekkenbodemkliniek.