Een endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij we kijken waardoor klachten – zoals pijn en kramp – worden veroorzaakt. Ook kan een endoscopie gebruikt worden om een biopsie te nemen of een operatie uit te voeren.
Tijdens een endoscopie gebruikt de arts een instrument – de endoscoop – waarmee de arts door middel van een buis of een flexibele slang in het lichaam kijkt. Endoscopie valt onder de minimaal-invasieve chirurgie. Deze manier van chirurgie wordt toegepast op zo’n manier, dat het zo min mogelijk letsel veroorzaakt bij de patiënt.
Een incisie is niet nodig
In de volksmond wordt de term ‘kijkoperatie’ wel eens gebruikt als een synoniem voor een endoscopie, maar feitelijk klopt dit niet. Een endoscopie wordt namelijk altijd uitgevoerd via een natuurlijke opening, zoals de mond of de anus. Een incisie is hiervoor dus niet nodig. Hierdoor verloopt het herstel snel en is het verblijf in de kliniek korter van duur dan bij een operatie.
Hoe verloopt het onderzoek?
Tijdens de endoscopie ligt de patiënt op zijn linkerzij op de onderzoeksbank. De endoscoop wordt via de keel of de anus ingebracht. Bij onderzoek via de mond, plaatst onze verpleegkundige een ring tussen uw kaken. Door deze ring gaat de endoscoop via de keel de slokdarm in, waarbij er nog genoeg ruimte is om te ademen. De ring is bedoeld om ongewenst kauwen (bijvoorbeeld als schrikreactie) te voorkomen. Bij een onderzoek via de anus brengt de verpleegkundige de endoscoop een klein stukje in de darm in. Het onderzoek duur ongeveer 30 tot 45 minuten.
Bij welke klachten een endoscopie?
Een endoscopie wordt toegepast bij verschillende klachten en ziektebeelden. Bijvoorbeeld:
- Klachten aan maag en slokdarm
- Opsporen van tumoren en andere afwijkingen aan de galgang
- Onderzoek aan de endeldarm
- Onderzoek bij het onderste deel van de dikke darm
Is een endoscopie pijnlijk?
Patiënten ervaren een endoscopie als ongemakkelijk. Om het ongemak te beperken, wordt vaak een pijnstiller toegediend. Het herstel van een endoscopie is minder pijnlijk dan bij bijvoorbeeld een incisie. Patiënten waarbij de endoscoop via de mond wordt ingebracht, hebben kans op keelpijn. De keelpijn is doorgaans tijdelijk van aard. In een enkel geval kan buikpijn of koorts optreden. Dit zijn uitzonderingsgevallen en bij deze symptomen adviseren wij om direct contact op te nemen met onze kliniek.
Voorbereiding en nazorg endoscopie
Voorafgaand aan de endoscopie bespreken wij de voorbereiding met u. In dit gesprek vertellen wij u vanaf welk moment u niet meer – of slechts heel licht – mag eten en drinken. Ook bespreken wij van tevoren met u het verloop na het onderzoek. Want ook al verloopt het herstel snel, direct na afloop merkt u enige ongemakken en adviseren we u om één of twee uur te slapen.
Lees ook: Wanneer is een maag- of darmonderzoek nodig?