Behandelingen

Bevolkingsonderzoek darmkanker

U heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Naar aanleiding daarvan heeft u een brief gehad waarin staat dat de uitslag ‘positief’ is. Dat wil zeggen dat in het laboratorium is gebleken dat er een spoortje bloed zat in de ontlasting die u voor het onderzoek heeft opgestuurd. Het bloed in de ontlasting kan afkomstig zijn van een zweertje of een onschuldige poliep, maar het kan ook wijzen op darmkanker of een voorstadium daarvan. Daarom is het verstandig dit verder te laten onderzoeken.

 

Het bevolkingsonderzoek

Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Daarom wordt in Nederland aan iedereen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een bevolkingsonderzoek darmkanker aangeboden. Dit onderzoek is vrijwillig, u bepaalt zelf of u hieraan meedoet. 

 

Vervolgonderzoek

Als blijkt dat er een spoortje bloed in de geteste ontlasting zit, is vervolgonderzoek nodig. Het vervolgonderzoek bestaat uit een intakegesprek met een verpleegkundige, In dit gesprek wordt onder andere uw gezondheid besproken. Soms laat de gezondheid van de patiënt het niet toe om behandeld te worden in een kliniek. Na het gesprek wordt er een afspraak ingepland voor het inwendig darmonderzoek (colonoscopie).