Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten

Keizer Kliniek is gespecialiseerd in klachten die samenhangen met problemen van de bekkenbodem en darmen. Heeft u bijvoorbeeld last van ongewild urineverlies, pijn bij het plassen, obstipatie, seksuele problemen, pijn in de onderbuik, drukgevoel in het bekken, verzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm? Deze en andere klachten kunnen allemaal veroorzaakt worden door problemen in de bekkenbodem. De klachten kunnen een grote impact hebben op uw dagelijks leven. Wij weten wat dit betekent. U hoeft zich nergens voor te schamen.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren en banden. Samen vormen ze de onderkant van de buikholte. Bij de vrouw heeft de bekkenbodem drie openingen. Door de eerste opening komt de plasbuis, door de tweede de vagina en door de derde de endeldarm. Bij de man zijn het er twee: voor de plasbuis en endeldarm. De bekkenbodem zou je kunnen zien als een soort hangmat voor de buikorganen. Een stevige bekkenbodem zorgt ervoor dat de buikorganen, zoals de blaas, endeldarm en baarmoeder, niet uitzakken. Aan de andere kant is voldoende ontspanning van de bekkenbodem nodig. Dit is belangrijk om goed te kunnen (uit)plassen en voor een goede stoelgang.

Klachten bij een te gespannen of te slappe bekkenbodem

Een te gespannen bekkenbodem kan bij de vrouw bijvoorbeeld voor problemen zorgen bij de geslachtsgemeenschap. Het vrijen lukt niet of doet pijn. Bij de man kan een te gespannen bekkenbodem de toevoer van bloed naar de penis belemmeren, waardoor erectiestoornissen optreden.
Een te slappe bekkenbodem kan zorgen voor ongewild urineverlies bij bijvoorbeeld hoesten, niezen, persen of tillen. Ook kan urineverlies optreden tijdens het vrijen of kan het moeilijk zijn om een orgasme te bereiken. Een bekkenbodem die niet goed functioneert, kan de oorzaak zijn van veel verschillende klachten.

Het specialisme gynaecologie houdt zich bezig met klachten en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Binnen de Keizer Kliniek diagnosticeert en behandelt de specialist laag complexe aandoeningen. U kunt hierbij denken aan jeuk, verzakkingsklachten en ongewenst urineverlies, cystes/palpabele afwijkingen of pijn in de onderbuik.
Vrouwen kunnen ook terecht voor het plaatsen en verwijderen van een spiraal.

Onderzoek

Ter voorbereiding van het eerste consult kan het zijn dat u gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen en eventueel een plasdagboek bij te houden. Tijdens het consult zal de specialist uw klachten met u bespreken. Indien nodig zal lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Hierbij kunt u denken aan een inwendig vaginaal onderzoek.

Behandelingen

De specialist zal u naar aanleiding van het onderzoek een passende behandeling voorstellen. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van een bekkenbodemfysiotherapie, medicatie en het plaatsen van een pessarium.

Voor meer informatie over de gynaecologische onderzoeken en behandelingen, klikt u op de onderstaande brochures.

Poliklinische onderzoeken en behandelingen

Operatieve behandelingen