Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Bloed bij ontlasting? Lees wat u moet weten.

Eén op de vijf Nederlanders heeft wel eens bloed bij ontlasting. Dit zijn de oorzaken en de oplossingen.

Miljoenen Nederlanders hebben maag- en darmklachten. Grote kans dat u iemand kent die hiervan last heeft. Of misschien hebt u zelf problemen met uw maag en/of darmen? Een veel voorkomend verschijnsel is bloed bij de ontlasting. Zoiets kan best schrikken zijn. Want bloed bij de ontlasting kan een signaal zijn dat er iets mis is. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. We leggen het voor u uit.

 

Bloed bij ontlasting, wat moet ik doen?

Wist u dat één op de vijf mensen in Nederland elk jaar wel eens bloed bij de ontlasting heeft? Vaak is dit onschuldig. Maar het kan ook wijzen op darmproblemen. Die kunnen soms vanzelf overgaan, maar soms zijn de darmproblemen ook ernstig van aard. In zo’n geval wilt u geen tijd verliezen. Of u nu veel bloed bij de ontlasting heeft of weinig, wij raden u altijd aan om contact op te nemen met een medisch specialist. Dit kan uw eigen huisarts zijn. Maar ook kan uw huisarts u doorverwijzen naar Keizer Kliniek. Goed om te weten: wij hebben geen wachttijden.

 

Hoe herkent u bloed bij ontlasting?

Bloed is rood, dat spreekt voor zich. Toch ziet bloed bij de ontlasting er niet altijd hetzelfde uit. Dit hangt ervan af waar de bloeding zit in uw lichaam. Hoe donkerder de kleur van het bloed, hoe verder de bloeding weg zit van de anus. Het bloed is dan al een tijdje onderweg in uw maag-darmsysteem. Helderrood bloed bij ontlasting betekent dat het bloed nog vers is. Dit kan wijzen op bijvoorbeeld aambeien of een anusfissuur; dit is een kloofje in de huid rond de anus. Soms zit het bloed niet op of aan de ontlasting, maar erdoorheen vermengd. We hebben het dan over bloed in de ontlasting. De bloeding zit dan waarschijnlijk wat verderop in de darmen. Het gevolg is donkere ontlasting. Zit de bloeding heel ver weg, dan kan het bloed erg donker worden of zelfs zwart. Mensen noemen dit ook wel eens zwarte stoelgang. Zeer donkere ontlasting kan het gevolg zijn van een bloeding in de maag of twaalfvingerige darm. Soms hebben mensen bloed en slijm in hun ontlasting. Is dit bij u het geval? Bloederig slijm bij ontlasting kan wijzen op een ontsteking in uw maag-darmstelsel.

Bloed bij ontlasting en vervolgonderzoek

Zoals al gezegd, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u ook doorverwijzen naar Keizer Kliniek. Bloed bij ontlasting kan aanleiding zijn om verder onderzoek te laten doen. Dit is verstandig: u wilt ten slotte geen risico’s nemen met uw gezondheid. Een veel voorkomende vorm van maag-darmonderzoek is dan de zogeheten endoscopie.

 

Wat is endoscopie?

Endoscopie is een vorm van maag- en darmonderzoek. Dit wordt ook wel kijkonderzoek genoemd. Bij een endoscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste deel van uw dunne darm. Dit gebeurt met een endoscoop: een dunne flexibele slang met een minicamera. Deze wordt via de mond of de anus in het lichaam gebracht. Tijdens het endoscopie onderzoek neemt de arts soms ook kleine stukjes weefsel weg om verder te onderzoeken. Ook worden soms poliepen verwijderd of andere ingrepen verricht. Er zijn twee soorten endoscopisch onderzoek. Bij een coloscopie wordt de dikke darm onderzocht. En een gastroscopie wordt de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm onderzocht.

 

Vragen? Stel ze gerust!

Maakt u zich zorgen over bloed bij ontlasting? Of hebt u ongebruikelijk donkere ontlasting? Leg het dan voor aan uw huisarts. En hebt u toch nog vragen? Aarzel niet en neem gewoon even contact met ons op.

Deel dit op sociale media: