Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica.
Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft. Een darminfectie levert namelijk niet altijd merkbare klachten op: sommige mensen hebben periodes met en periodes zonder lichamelijke klachten.
Darminfectie herkennen
Darminfecties zijn niet altijd gelijk als zodanig te herkennen. Een beginnende darminfectie is vaak te herkennen aan de stoelgang, met name aan verdunde ontlasting (diarree).
De meest voorkomende symptomen van een darminfectie:
- Pijn en krampen in de buik
- Diarree
- Bloed en slijm in de ontlasting
- Verhoging (koorts)
- Misselijkheid
- Moeheid
- Overgeven
In enkele gevallen kan een darminfectie ook gepaard gaan met uitdroging, pijn aan de gewrichten of ogen en ontstekingen van de huid.
Oorzaken van een infectie
Een darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus of een bacterie. Het virus of de bacterie kan worden overgedragen door voedsel of (in zeldzame gevallen) via drinkwater. Ook kunnen virussen worden overgedragen van mens tot mens, bijvoorbeeld door het schudden van de hand.
Voorbeelden van virussen en bacteriën die darminfecties veroorzaken:
- Het norovirus
- De salmonellabacterie
- De stafylokokken-bacterie
Ook kunnen chronische aandoeningen zorgen voor ontstekingen. Voorbeelden hiervan zijn colitis ulverosa (een ontsteking in de dikke darm) en de ziekte van Crohn (die voorkomt in het hele maag-darmkanaal).
Hoe besmettelijk is een darminfectie?
Een darminfectie kan besmettelijk zijn. Hoe besmettelijk de infectie is, hangt af van de oorzaak. Het ene virus is namelijk hardnekkiger dan de andere. In alle gevallen raden we aan om een goede hygiëne in acht te nemen. Vooral het goed desinfecteren van de handen na een toiletbezoek is belangrijk om te voorkomen dat de ziekte wordt doorgegeven.
Wat te eten tijdens een darminfectie?
Goede voeding kan helpen bij het genezingsproces. Het tegengestelde is ook waar: slechte voeding (waaronder energiedrankjes en gefrituurd eten) kunnen het ziektebeeld verslechteren.
Wanneer met een darmonsteking naar de huisarts?
Een darminfectie als gevolg van een virus of een bacterie kan in enkele dagen uit zichzelf overgaan. Mochten de klachten langer aanhouden, is het verstandig om een arts te bezoeken. Hetzelfde geldt als de klachten in een korte periode heviger worden.
Merkt u dat u regelmatig klachten heeft, bijvoorbeeld rondom de stoelgang of aan uw maag? Sommige darminfecties kunnen maanden aanhouden, inclusief periodes zonder klachten. Ook bij regelmatig terugkerende klachten is het verstandig om uw klachten te laten onderzoeken.
Over Keizer Kliniek
Keizer Kliniek is specialist in darmonderzoek en behandelt van maag-darmklachten. Wij hanteren geen wachtlijsten en kunnen u binnen vijftien dagen na doorverwijzing van uw huisarts onderzoeken.