Bij een gastroscopie kijkt de onderzoekende arts de binnenkant van de slokdarm, in de maag en in een deel van de twaalfvingerige darm.
Het woord gastroscopie is afkomstig van de Griekse woorden ‘gaster’ (maag) en ‘skopeĩn’ (observeren) en betekent ‘maagonderzoek’. Ook wordt gastroscopie toegepast bij onderzoek van de slokdarm en het begin van de twaalfvingerige darm.
Uitvoering met een endoscoop
Een gastroscopie wordt uitgevoerd met een endoscoop. Dat is een flexibele en bestuurbare slang, die via de mond wordt ingebracht. Vervolgens brengt de arts via de endoscoop lucht of water in het orgaan, zodat de binnenkant goed is te zien. Dit kan na afloop van het onderzoek een opgeblazen gevoel geven of u kunt het gevoel hebben dat u moet boeren.
Wat u merkt van de gastroscopie?
De meeste mensen vinden het onprettig als de endoscoop via de keel ingebracht wordt. Het is daarom belangrijk dat u rustig blijft ademhalen en op uw adem blijft focussen.
U krijgt een bitje in uw mond, zodat u – als u schrikt – niet op de endoscoop bijt.
Afnemen weefsel
In de endoscoop zit een camera met een lampje, waarmee de arts de binnenkant van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm op een scherm kan bekijken. De arts ziet of er afwijkingen zijn en kan desgewenst stukjes weefsel afnemen voor uitgebreider onderzoek (een biopt). U merkt hier niets van.
Het voordeel van een gastroscopie
Het grote voordeel van een gastroscopie is dat als er afwijkingen worden aangetroffen, deze in sommige gevallen al verwijderd kunnen worden tijdens het kijkonderzoek. In zo’n geval zet uw herstel zich gelijk in en is een tweede behandeling niet nodig. In andere gevallen is een tweede ingreep wel nodig. Dit wordt bepaald aan de hand van wat er is gevonden tijdens de eerste gastroscopie.
Voorbereiding op gastroscopie
Voordat de arts uw maag of darmen onderzoekt, krijgt u een drankje aangeboden om te voorkomen dat u maagzuur krijgt. Een kunstgebit of andere losse onderdelen van uw gebit moet u uitdoen tijdens het onderzoek. Als u last heeft van kokhalzen, is het mogelijk dat de arts uw keel verdooft.