Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Hoelang duurt het herstel na een liesbreukoperatie?

Het herstel na een liesbreukoperatie duurt bij een traditionele operatie gemiddeld twee weken. Bij een kijkoperatie is de hersteltijd korter, namelijk een week

Een liesbreuk is erg vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Jaarlijks worden er in Nederland 30.000 mensen geholpen aan hun liesbreuk. Een liesbreuk is niet ‘van buitenaf’ te behandelen, dus zal altijd worden behandeld door middel van een operatie.

  • Een ‘traditionele’ liesbreukoperatie (‘lichtenstein’)
  • Een ‘kijk’ liesbreukoperatie (‘laparoscopie’)

Het soort operatie en de conditie van de patiënt bepalen de hersteltijd.

 

Hersteltijd bij een traditionele liesbreukoperatie

Bij een traditionele liesbreukoperatie maakt de chirurg een snee (‘incisie’) van enkele centimeters in uw lies of buikwand, waardoor de uitstulping bloot komt te liggen.

Op de plek waar de darm door de buikwand komt (de ‘breukpoort’) plaatst de chirurg een matje. Deze zorgt ervoor dat de darm niet meer op de zwakke plek in de buikwand kan drukken. Na afloop wordt de snee gehecht en de operatiewond verzorgd.

Hersteltijd: gemiddeld twee weken

Hersteltijd bij een laparoscopie

Een laparoscopie (kijkoperatie) is een liesbreukingreep die in een beperkt aantal ziekenhuizen en klinieken wordt uitgevoerd. De reden is dat deze variant specialistische apparatuur vereist.

De laparoscopie is een kijkoperatie, waarbij de chirurg twee of drie kleine sneetjes in de lies en in de onderbuik maakt. Door deze kleine gaatjes worden zowel een minicamera als het instrumentarium bediend. Tijdens de operatie kan de arts zien hoe hij of zij de uitstulping terugduwt.

Is het uitpuilende deel van de darm eenmaal teruggedrukt tot achter de buik, dan herstelt de arts de buikwand. Dit doet de arts door een stuk kunststof – het ‘matje’ genoemd – te bevestigen op de zwakke plek in de buikwand. Omdat de incisies zeer klein zijn, is de hersteltijd kort.

Hersteltijd: een week

Snel herstel én geen wachtlijsten

Keizer Kliniek in Voorschoten is één van de klinieken die laparoscopieën uitvoert. Wij zorgen zo dat u snel weer op de been bent.

✓ Geen wachtlijst, snel hersteld

✓ Patiënten waarderen ons met 8,8

✓ Behandeling vergoed door de basisverzekering *

* Met uitzondering van een eventueel nog niet benut eigen risico.

In welke maand de operatie gepland kan worden, hangt mede af van afspraken tussen ons en uw zorgverzekeraar. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Deel dit op sociale media: