Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Heb ik ontstoken spataderen?

Een ontstoken spatader is vervelend en in sommige gevallen pijnlijk. Dit is wat u kunt doen.

Heeft u al langere tijd een spatader of spataderen? Is de huid rond uw spatader rood en gezwollen en voelt de ader of voelen de aders als een harde streng? Mogelijk heeft u één of meerde ontstoken spataderen.

Direct naar:

Wat is het verschil tussen een ontstoken spatader en een aderontsteking?

Een spatader is een verwijde ader in (meestal) het been. Een ontstoken spatader kan een aderontsteking worden. Bij een aderontsteking is er een stolsel ontstaan zonder dat er een wondje is.

Hoe weet u of uw spatader is ontstoken?

Soms ontstaat een ontsteking in een spatader. Op de plek van de spatader ziet en voelt u dan een rode, gezwollen, pijnlijke, harde streng. Bij een ontsteking is er een stolsel in de oppervlakkige spatader ontstaan. Uw huisarts verwijst u desgewenst door naar een vaatspecialist. Behandeling in de Keizer Kliniek, hét centrum voor onderzoek en behandeling van vaatproblemen, zoals spataderen en etalagebenen, wordt in het geval van ontstoken spataderen vergoed door uw zorgverzekering.

Hoe ontstaat een ontstoken spatader?

Wanneer het bloed van een been naar het hart niet goed terugstroomt is er sprake van veneuze insufficiëntie. Er zijn dan een paar dingen die kunnen gebeuren, waaronder een (spatader)ontsteking. Veneuze insufficiëntie kan zorgen voor:

  • een bruine verkleuring van de huid (pigmentatie)
  • eczeem
  • zwelling van enkels of onderbeen (oedeem)
  • ontstoken spataderen

Is een ontstoken spatader gevaarlijk?

Een onbehandelde ontstoken spatader heeft in enkele gevallen trombose tot gevolg.

Hoe voorkomt u ontstoken spataderen?

Een spatader kan ontsteken als hij er lang zit. Het beste behandelt u daarom spataderen, ook al leveren ze (nog) geen problemen op. Behandelen kan bijvoorbeeld met sclerotherapie of lasertherapie. Een verwijzing is niet nodig, maak eenvoudig en kosteloos een afspraak bij één van onze klinieken.

Wat kunt u doen aan ontstoken spataderen?

Ga altijd naar uw huisarts. Hij of zij schrijft medicijnen en/of een behandeling voor en verwijst u desgewenst door voor behandeling van uw spataderen door onze vaatchirurg.

Op je mooist

Klachten als ontstoken spataderen voorkomt u door een onderzoek en behandeling door gecertificeerde vaatchirurgen en ervaren vaatonderzoekers. Bij Keizer Kliniek, hét centrum voor onderzoek en behandeling van vaatproblemen, zoals spataderen en etalagebenen, bent u snel aan de beurt. Als het nodig is, wordt u door meerdere specialisten onderzocht. Zo krijgt u snel een goede diagnose en behandeling.

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat.

  • Team van gerespecteerde vaatchirurgen
  • Beter resultaat met innovatieve behandeling
  • Ook voor cosmetische ingrepen

Contact? Vul het formulier in. (regio Den Haag)

 

Veelgestelde vragen over ontstoken spataderen:

Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen zijn in veel gevallen ontsierend en soms pijnlijk. In bepaalde gevallen kunnen onbehandelde spataderen gevaarlijk zijn en leiden tot een open been.

Hoe ontstaan spataderen?

Spataderen ontstaan door veranderingen in de binnenwand van de aders (primaire spataders). Soms is een aandoening de oorzaak, bijvoorbeeld trombose (secundaire spataders). Erfelijke aanleg, overgewicht, hormonale factoren en zwangerschap zijn vaak de oorzaken van spataderen.

Deel dit op sociale media: