Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Vooral mannen wachten tot hun been er bijna af valt

Vaatchirurg dokter Krasznai constateert dat spataderen (varices) vaak te laat behandeld worden. In de dagelijkse praktijk ziet hij schrijnende voorbeelden van mensen die in een te laat stadium medische hulp zoeken. ‘‘Vooral mannen wachten tot hun been er bijna af valt”, vertelt de voorloper in innovatieve spataderbehandelingen. Ontdek waarom u in elk spatader-stadium een afspraak zou moeten maken voor een duplexonderzoek.

Een beenwond die niet goed geneest

Atilla Krasznai, vaatchirurg bij Keizer Kliniek Voorschoten, ziet regelmatig een open been (ulcus cruris). Een open been is een open wond op het onderbeen die niet goed wil genezen. Er kan een korst op zitten of er kan vocht uit komen. De wond is erg gevoelig voor infecties.

Dokter Krasznai komt ernstige gevallen tegen en zou willen dat iedereen, mannen dus ook, al bij de eerste rode of blauwe adertjes of haarvaatjes, aankloppen voor een onderzoek.

Erger voorkomen met een duplexonderzoek

Hij waarschuwt dat spataderen niet per se onschuldig zijn. ‘Naast een open been kunnen onbehandelde spataders zorgen voor vocht rond de enkels of aan het onderbeen, huiduitslag, verkleuring of verharding van de huid en ontstekingen.’

‘Een open been, oftewel een open wond aan het been, ontstaat door problemen in de bloedvaten. Het is dan belangrijk om vroegtijdig een duplexonderzoek te laten doen’, aldus Krasznai. De arts meet hierbij de bloeddoorstroming van de aderen in uw benen. ‘Door vroeg de oorzaak te achterhalen, kunnen we erger (verergering) voorkomen.’

Advies bij spataderen (ook bij kleine haarvaatjes of adertjes en mannen)

Onderzoek en behandeling door een gespecialiseerde kliniek is altijd aan te raden, meent dokter Krasznai. Behandeling op grond van een medische indicatie wordt altijd vergoed door zorgverzekeraars. Het advies is om niet te wachten tot er (medische) problemen ontstaan.

De vormen en stadia van spataderen

  • Ontsierende adertjes (reticulaire spataderen en besenreiser spataderen)
  • Ontsierende adertjes en kronkelige spataderen
  • Kronkelige spataderen met vochtopstapeling(oedeem)
  • Kronkelige spataderen met(meestal)blijvende huidveranderingen
  • Kronkelige spataderen en blijvende huidveranderingen met eczeem of (genezen)open been

Op je mooist

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat.

  • Team van gerespecteerde vaatchirurgen
  • Beter resultaat met innovatieve behandeling
  • Ook voor cosmetische ingrepen

contact? Vul het formulier in. (regio Den Haag).

Deel dit op sociale media: