Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Waarom spataderen verwijderen?

Er zijn verschillende redenen om uw spataderen te verwijderen. U maakt zich zorgen, ervaart ongemak, heeft eventueel pijn of u vindt uw spataderen of ontsierende adertjes niet mooi. Moet u spataderen altijd laten verwijderen, of kunt u ze prima laten voor wat ze zijn?

Als u geen klachten heeft, hoeft u spataderen niet per se snel te laten verwijderen, maar het is wel verstandig. Dit is waarom:
1. Spataderen zijn verwijde aders. De druk op de vaatwand zal steeds verder toenemen. De kans is groot dat u klachten krijgt. Het is beter deze te voorkomen. Onbehandelde ontsierende adertjes of spataderen kunnen op den duur zorgen voor klachten, zoals:

  • Zware, vermoeide, gespannen en warme benen
  • Kramp
  • Jeuk
  • Trekkende of stekende pijn
  • Rusteloze benen

Laat u uw spataderen niet verwijderen, dan kunt u uiteindelijk ook vochtophopingen in uw enkel(s) of onderbeen krijgen. Ook kan huiduitslag, verkleuring of verharding van uw huid ontstaan. Nog gevaarlijker wordt het wanneer een ontsteking of een open been wordt ontwikkeld.

2. Wanneer u uw spataderen vroegtijdig laat behandelen, is het verwijderen van uw spataderen gemakkelijker dan in een later stadium.

Wat kost het om spataderen te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van spataderen worden bijna altijd vergoed. Ook zonder verwijzing van uw huisarts valt de behandeling onder uw ziektekostenverzekering. Hoe de kosten worden vergoed, verschilt per situatie. U betaalt een passantentarief wanneer een ziekenhuis of kliniek geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. U kunt de kosten dan later declareren.

Is er crème tegen spataderen?

Crème tegen spataderen bestaat niet. U kunt wel verschillende camouflerende crèmes kopen, maar u verwijdert uw spataderen er niet mee.

Helpen solanine en tomatine tegen spataderen?

Sommige mensen leggen onrijpe tomaten of aardappelen op hun spataderen. Dit doen ze vanwege de solanine (in de schil en uitlopers van aardappelen) en tomatine (in onrijpe tomaten). Dit zijn natuurlijke gifstoffen die de huid uitdrogen. Dit zou ervoor zorgen dat spataderen verdwijnen. Er is geen wetenschappelijk bewijs hiervan. Kortom, solanine en tomatine werken niet tegen spataderen.

Op je mooist

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek Den Haag gaat voor het hoogst haalbare resultaat.

  • Team van gerespecteerde vaatchirurgen
  • Beter resultaat met innovatieve behandeling
  • Ook voor cosmetische ingrepen

Meer weten? Vul het contactformulier in

Deel dit op sociale media: