Ontsierde benen, pijnlijke kuiten. Het is vervelend, maar niet direct gevaarlijk. Of toch wel? Wanneer zijn spataderen gevaarlijk?
Spataders (medische term: varices) zijn verwijde aders in vooral benen. Ze zijn ook wel eens aanwezig op andere plekken van het lichaam. Spataders zijn blauw, kronkelig en soms bobbelig. Ze ontstaan wanneer kleppen in aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. De verwijde aders (spataders) zorgen soms voor pijnlijke benen of kuiten, met name na lang staan. Vervelend, maar niet direct gevaarlijk. Wanneer zijn spataderen dat wel?
Onschuldig op het eerste oog
Spataderen zijn op het eerste oog vrij onschuldig. Ze ontstaan doordat aders in de benen zich verwijden. De meeste aders in ons lichaam vervoeren zuurstofarm bloed terug naar de longen. In de benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in omhoog. Spieren in het been die rond de bloedvaten liggen, drukken daarom na beweging de aderen dicht en pompen zo het bloed richting het hart.
Druk op vaatwand
De kleppen in gezonde aders voorkomen terugstroming, maar in verwijde aders neemt de druk op de vaatwand toe waardoor de ader verder uit rekt. Kleppen sluiten niet meer goed en zo versterkt het probleem zichzelf: aders ontwikkelen zich tot spataderen. Niet direct levensbedreigend, maar soms zijn spataderen wel degelijk gevaarlijk. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of bijna niet kunnen lopen.
Te late behandeling of herkenning van spataderen
De twee grote oppervlakkige stamaderen in onze benen, de vena saphena magna (VSM) en vena saphena parva (VSP) kunnen zich door slecht werkende kleppen ontwikkelen tot spataderen. Bij te late herkenning of behandeling kan dit leiden tot een open been, met wonden die niet genezen.
De gevaren van onbehandelde spataderen
Een open been is een open wond op het onderbeen die niet goed wil genezen. Er kan een korst op zitten of er kan vocht uit komen. De wond is erg gevoelig voor infecties. Infecties zijn nooit ongevaarlijk. Helemaal onschuldig zijn spataders sowieso nooit. Kleppen en vaten werken immers niet helemaal goed.
Onbehandelde spataders kunnen zorgen voor:
- vocht rond de enkels of aan het onderbeen
- huiduitslag
- verkleuring of verharding van de huid
- ontsteking
- open been
Waarom met spatader behandeling wachten tot er (medische) problemen ontstaan?
Naast dat ontsierende aders op uw benen niet mooi zijn, kunnen spataders dus ook gevaarlijk zijn en zorgen voor vervelende problemen. Onderzoek en een behandelplan door een gespecialiseerde kliniek is altijd aan te raden. Keizer Kliniek biedt moderne medisch specialistische zorg bij vaatproblemen zoals spataderen. Zo nodig kijken meerdere specialisten uit verschillende vakgebieden tegelijkertijd naar uw probleem. Behandeling op grond van een medische indicatie wordt vergoed door zorgverzekeraars, maar waarom wachten tot er (medische) problemen ontstaan? U bent ook zonder verwijzing meer dan welkom.
Op je mooist
Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat.
- Team van gerespecteerde vaatchirurgen
- Beter resultaat met innovatieve behandeling
- Ook voor cosmetische ingrepen
Contact? Vul het formulier in. (regio Den Haag)
Over ons
Keizer Kliniek biedt moderne medisch specialistische zorg op het gebied van spataderen, vaatproblemen, darmklachten, bekkenbodemklachten, wondzorg en kijkoperaties van liesbreuken. Uniek aan onze benadering is de multidisciplinaire aanpak, waarbij uw probleem zo nodig wordt bekeken door meerdere specialisten uit verschillende vakgebieden tegelijkertijd.
Veelgestelde vragen:
Zolang aderkleppen gezond zijn en goed sluiten, stroomt bloed vanuit uw benen gemakkelijk naar uw hart. Wanneer aderen wijder worden en kleppen niet meer goed sluiten, ontstaat een verhoogde druk in het adersysteem en ontstaan spataderen doordat het bloed terugstroomt richting het onderbeen. Waarom aderen precies wijder worden is nog onbekend. Waarschijnlijk zorgen afwijkingen in de aderwand ervoor dat de ader wijder wordt.
Spataderen voorkomt u vooral door voldoende te bewegen. Rondom een zwangerschap kunnen steunkousen en elastische kousen spataderen helpen voorkomen. Het is aanbevolen de kousen ook nog twee maanden na de bevalling te blijven dragen. Toch zijn spataderen niet altijd te voorkomen, omdat u niet alle factoren in de hand heeft.
Elke zorgverzekering vergoedt het verwijderen van spataderen uit de basisverzekering. Een medisch specialist moet hiervoor een medische indicatie afgeven, na een vaatonderzoek aan uw benen.