Keizer publicaties

Lees alles over veelvoorkomende klachten en wat Keizer Kliniek doet om deze klachten te verhelpen. Informatie over het coronavirus en wat dat betekent voor onze zorg, vindt u hier.

Welke spataderbehandelingen zijn er?

Uw spataderen laten verwijderen is vaak de snelste manier om weer mooie benen te krijgen. Welke behandelingen zijn er? Een overzicht.

U heeft een spatader of meerdere spataderen en u wilt er wat aan doen. Er zijn meerdere mogelijkheden om spataderen te verwijderen. Welke behandeling voor u het beste is, hangt van een aantal dingen af. We laten u zien welke behandelingen er zijn en welke het beste is voor uw situatie.

De vijf meest effectieve spataderbehandelingen zijn:

Direct naar:

1. Spatader behandeling: endoveneuze lasertherapie (EVLT)

2. Spatader behandeling: sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie

3. Spatader behandeling: micronaald therapie

4. Spatader behandeling: convolutectomie volgens Muller

Spatader behandeling: endoveneuze lasertherapie (EVLT)

Geschikt voor: Grotere spataderen in het boven- en onderbeen en voor perforante aders. Perforante aders zijn verbindingsaders tussen de oppervlakkige en diepe aders. De spatader moet wel enigszins recht verlopen en niet te smal zijn.
Verdoving: lokale verdoving
Resultaat zichtbaar: na 6 weken

Wat houdt endoveneuze lasertherapie (EVLT) in?

Met endoveneuze lasertherapie (EVLT) gaat de vaatchirurg met een dunne laserdraad het bloedvat in. Onder lokale verdoving wordt een klein sneetje net onder de lies gemaakt. Met laserenergie brandt de specialist het bloedvat dicht. De ader hoeft niet verwijderd te worden, zoals dat vroeger met het strippen van spataders wel het geval was. Binnen enkele weken is het resultaat voelbaar en zichtbaar. Daarna kunt u met de behandelaar afspreken of een aanvullende behandeling wenselijk is, zoals het wegspuiten van kleine adertjes.

Wanneer deze spataderbehandeling toepassen?

Deze behandeling past Keizer Kliniek toe bij grotere spataderen in het boven- en onderbeen. De spatader moet wel enigszins recht verlopen en niet te smal zijn.

Wat gebeurt er tijdens de endoveneuze lasertherapie zelf?

U wordt geopereerd in steriele omstandigheden.

1. Uw been wordt afgedekt met steriele doeken.

2. De chirurg zoekt met behulp van echografie (duplexonderzoek) het bloedvat op dat behandeld moet worden.

3. U krijgt afhankelijk van de positie van de ader via een kleine punctie een toegang tot het bloedvat en er komt een eerste dunne draad in dit bloedvat. Daaroverheen komt een katheter, de draad maakt plaats voor een laserdraad.

4. U krijgt nog een aantal verdovingsprikjes langs de ader. Ook krijgt u koeling. Dit voorkomt dat u pijn krijgt tijdens de laserbehandeling. Het verdere deel van uw behandeling is volledig pijnloos. Voelt u toch nog pijn tijdens het laseren? Zeg dit dan tegen uw arts. U krijgt dan extra verdoving. Uw behandeling moet pijnloos zijn!

Wat gebeurt er na de endoveneuze lasertherapie behandeling?

U mag direct na de behandeling naar huis. U mag in principe alles weer doen, zoals wandelen en fietsen. Heeft u nog pijn bij het sporten? Dan is het beter even rustig aan te doen.

Soms treedt na de laserbehandeling nog pijn op, bijvoorbeeld door een bloeduitstorting. Dit verdwijnt meestal binnen drie tot vier dagen. Na ongeveer twee dagen kunt u een trekkend of tintelend gevoel krijgen op de plaats waar de spatader liep. Dit trekt na een tot twee weken weer weg.

We raden u af de eerste vier weken na de behandeling met het geopereerde been in de felle zon te gaan zitten. Dit kan blijvende verkleuring van de huid veroorzaken.

Volledige genezing duurt vier tot zes weken. Na zes weken nodigen wij u uit voor een controle.

Bijwerkingen van endoveneuze lasertherapie

 • Na een laserbehandeling kan bloedverlies optreden. Dit kan tijdelijk blauwe plekken veroorzaken.
 • Infecties aan de wondjes is zeldzaam. Treedt toch roodheid of pijn aan de wondjes op? Meld dit dan de arts.
 • Soms treedt kortdurend verminderd of doof gevoel op in het behandelde been.
 • Soms kunnen allergische reacties optreden op pleisters of desinfectiemiddel. Dit is bijvoorbeeld te merken aan roodheid, jeuk of vochtblaasjes. Deze allergische reacties zijn goed te behandelen met medicijnen.
 • De laser is erg warm. In heel zeldzame gevallen (als de behandelde hoofdstamader dicht bij de huid loopt) kan hierdoor een brandwond ontstaan.
 • Heel zelden treedt een zenuwbeschadiging op. Dit is meestal tijdelijk.

Spatader behandeling: Sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie

Geschikt voor: kleinere spataderen in het boven- en onderbeen en als aanvulling op een eerdere laserbehandeling
Verdoving: tijdelijk rond de behandelde haarvaatjes, hiermee is uw therapie pijnloos.
Resultaat zichtbaar: 4-6 weken
Let op: zijn bij u in het verleden defecten aan de hartspier vastgesteld, zoals een open verbinding tussen kamers of boezems? Dan kan dit een reden zijn om van foam-sclerosecompressietherapie af te zien.

Wat houden sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie in?

Sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie lijken op elkaar. Bij sclerotherapie spuit de specialist een speciale vloeistof in de spatader. Bij foam-sclerocompressietherapie gebeurt dat ook, maar dan zit de vloeistof in een schuimige substantie (foam). De vloeistof zorgt ervoor dat de spatader verkleeft. Er kan dan geen bloed meer door de ader stromen. Na verloop van tijd verhardt en verschrompelt de ader. Deze is dan nauwelijks meer te zien.

Wanneer sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie toepassen?

Beide therapieën worden toegepast bij kleinere spataderen in het boven- en onderbeen. Deze therapieën zijn ook een goede aanvulling op een eerdere laserbehandeling. Een laserbehandeling is namelijk alleen geschikt voor grotere spataderen, niet voor kleinere spataderen die aan de oppervlakte liggen. Zo kunnen met lasertherapie en deze therapieën uw grote diepe én de kleine oppervlakkige spataderen worden behandelen. U bespreekt met uw arts welke spataderen met welke therapie behandeld worden.

Wat gebeurt er tijdens de sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie zelf?

Bij sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie spuit de arts de speciale vloeistof in de spatader. De naaldjes zijn zo klein dat u nauwelijks pijn voelt. Na het inspuiten krijgt u een kleine hoeveelheid verdoving rond de behandelde haarvaatjes ingespoten. Dit zorgt ervoor dat de behandeling geen irritatie of pijnklachten geeft. Na het inspuiten krijgt u een gaasje over de insteekopening. Deze zorgt samen met een elastische kous voor een hoge druk op de ingespoten spatader. Hierdoor stroomt er geen bloed in de ader en kan de vloeistof goed inwerken.

Wat gebeurt er na de sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie?

 • U krijgt direct een elastische kous om. Deze moet u 24 uur lang aanhouden.
 • Na de operatie is het belangrijk dat u 20 minuten loopt. Dit bevordert de genezing. Sowieso is regelmatig lopen het advies, ook als u pijn heeft.
 • Door de ingreep raakt de ader geprikkeld. Hierdoor kunnen soms ontstekingsverschijnselen aan het been ontstaan. U kunt dit merken aan lichte koorts en een gevoelig been. Dit is een normale reactie van uw lichaam om de verschrompelde ader op te ruimen. Deze verschijnselen moeten na drie dagen afnemen. Om de pijn te verlichten, mag u tot zes keer per dag 500 milligram paracetamol innemen.
 • Wilt u na de behandeling met uw been in de felle zon? Gebruik dan zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Anders kan een blijvende verkleuring (pigmentatie) optreden van de huid op de plaats waar geopereerd is. Afhankelijk van het werk dat u doet, kunt u één dag na de operatie weer aan het werk.
 • Volledige genezing duurt vier tot zes weken. Na zes weken komt u op controle. De arts kijkt dan naar het voorlopige resultaat en of nog verdere behandeling nodig is. U krijgt hierover een brief met datum en tijd. Het definitieve resultaat is na een half jaar tot een jaar bereikt (afhankelijk van uw huidtype).

Soms meerdere behandelingen nodig

Per behandeling mag een beperkte hoeveelheid vloeistof ingespoten worden. Om alle spataderen te behandelen, is het soms nodig de behandeling vaker uit te voeren. Een dichtgespoten ader kan soms ook weer opengaan. Ook dan is opnieuw een behandeling nodig.

Bijwerkingen van sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie

 • Een enkele keer kan de huid wat bruin kleuren (afhankelijk van uw huidtype). Het kan lang duren voor dit weer weggaat, maar de verkleuring is zelden blijvend.
 • Soms komen migraine-achtige hoofdpijnen voor. Deze verdwijnen weer snel na de behandeling.
 • Soms kunnen allergische reacties optreden. Dit is te merken aan roodheid, jeuk of vochtblaasjes. Deze allergische reacties zijn goed te behandelen met medicijnen.
  Zijn bij u in het verleden defecten aan de hartspier vastgesteld, zoals een open verbinding tussen kamers of boezems? Dan kan dit een reden zijn om van foam-sclerosecompressietherapie af te zien.

Spatader behandeling: micronaald therapie

Geschikt voor: haarvaatjes en kleinere spataders in het boven- en onderbeen, storende adertjes op het aangezicht of op andere lichaamsdelen, mogelijk een goede aanvulling op een eerdere laser- of Muller behandeling
Verdoving: verdovende crème op uw huid of lokale verdoving
Resultaat zichtbaar: een week tot een paar weken (afhankelijk van uw huidtype)
Let op: geef een nikkelallergie door, dan wordt een gouden micronaald gebruikt

Wanneer micronaald therapie toepassen?

Micronaald therapie past Keizer Kliniek toe voor de behandeling van haarvaatjes en kleinere spataders in het boven- en onderbeen. Micronaald therapie kan ook bij de behandeling van storende adertjes op het aangezicht of op andere lichaamsdelen toegepast worden. Deze therapie kan verder een goede aanvulling zijn op een eerdere laser- of Muller behandeling. Deze therapie kan als monotherapie of in combinatie met een sclerotherapie toegepast worden. U bespreekt met uw arts welke spataderen met welke therapie behandeld worden.

Wat gebeurt er tijdens de micronaald therapie?

Bij micronaald therapie worden met een micronaald, door het gebruik van echogolven, de kleinste haarvaatjes dicht geschrompeld (de haarvaatjes in het oppervlakkigste deel van uw huid). Tijdens de procedure krijgt uw een kleine hoeveelheid verdovende crème op uw huid of lokale verdoving ingespoten.

Wat gebeurt er na de micronaald therapie?

Als de micronaald therapie toegepast wordt als monotherapie, dan hoeft u geen elastische steunkous te dragen. Wij adviseren dat u het behandelde traject nog enkele uren na de behandeling koelt. Na enkele dagen gaat u een korstvorming voelen, deze zal vanzelf eraf vallen. Afhankelijk van uw huidtype kunnen nog enkele weken licht zichtbare puntvormige littekentjes ter hoogte van het behandelde traject te zien zijn. Deze verdwijnen volledig, afhankelijk van uw huidtype.

Wat gebeurt er na de micronaald therapie in combinatie met een sclerotherapie?

Als de micronaald therapie in combinatie met een sclerotherapie wordt toegepast, dan krijgt u direct een elastische kous om. Deze moet u drie dagen lang dag en nacht aanhouden. Daarna draagt u de kous nog vier dagen alleen overdag. Na 24 uur moet de kous eenmalig af om pleisters en gazen te verwijderen. Douchen met de kous is helaas niet toegestaan. Na de operatie is het belangrijk dat u 20 minuten loopt. Dit bevordert de genezing. Sowieso is regelmatig lopen het advies, ook als u pijn heeft. Door de ingreep raakt de ader geprikkeld. Hierdoor kunnen soms ontstekingsverschijnselen aan het been ontstaan. U kunt dit merken aan lichte koorts en een gevoelig been. Dit is een normale reactie van uw lichaam om de verschrompelde ader op te ruimen. Deze verschijnselen moeten na drie dagen afnemen. Om de pijn te verlichten, mag u tot zes keer per dag 500 milligram paracetamol innemen.

Wilt u na de behandeling met uw been in de felle zon? Gebruik dan zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Anders kan een blijvende verkleuring (pigmentatie) optreden van de huid op de plaats waar geopereerd is. Afhankelijk van het werk dat u doet, kunt u één dag na de operatie weer aan het werk.

Volledige genezing duurt vier tot zes weken. Na zes weken komt u op controle. De vaatchirurg kijkt dan naar het voorlopige resultaat en of nog verdere behandeling nodig is. U krijgt hierover een brief met datum en tijd. Het definitieve resultaat is na een half tot jaar bereikt(afhankelijk van uw huidtype).

Bijwerkingen van micronaald therapie

 • Een enkele keer kan de huid wat littekenvorming vertonen(afhankelijk van uw huidtype). Het kan lang duren voor dit weer weggaat, maar de verkleuring is zelden blijvend.
 • Soms kunnen allergische reacties optreden bij bekende nikkelallergie. Dit is te merken aan roodheid, jeuk of vochtblaasjes. Daarom is het belangrijk, dat u een bekende nikkelallergie voor de behandeling meedeelt. In dat geval wordt een gouden micronaald gebruikt.

Spatader behandeling: convolutectomie volgens Muller

Geschikt voor: spataderen te groot om weg te spuiten en te kronkelig voor een laserbehandeling.
Verdoving: plaatselijke verdoving
Resultaat zichtbaar: 4-6 weken
Let op: gebruikt u bloedverdunners? Soms moet u voor de behandeling stoppen met uw bloedverdunner. Dit is afhankelijk van het soort bloedverdunner dat u gebruikt. Bespreek dit voor de operatie met uw behandelend arts of de trombosedienst.

Wat houdt convolutectomie volgens Muller in?

Met de convolutectomie volgens Muller krijgt u in het beloop van de spatader in de huid kleine sneetjes van 1-2 millimeter. Door die steekgaatjes wordt uw spatader verwijderd. De sneetjes zijn zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden. Als de wondjes eenmaal genezen zijn, is er van de operatie meestal niets meer terug te zien. Cosmetisch is het resultaat dus erg goed.

Wanneer convolutectomie volgens Muller toepassen?

U krijgt deze behandeling als een spatader te groot is om weggespoten te worden en te kronkelig is voor een laserbehandeling. De grote spatader in het onderbeen loopt van de binnenzijde van de enkel naar de knieplooi. Uit deze ader ontspringen veel zijtakken. Als deze zijtakken uitzetten, zijn op het been blauwe knobbels (spataderen) te zien. De ontsierende spataderen zijn te behandelen met de methode van Muller.

Wat gebeurt er tijdens de convolutectomie volgens Muller zelf?

Met een echo-onderzoek (duplex) bepaalt de vaatchirurg waar de spatader precies loopt. Dat tekent de arts af op het been. U gaat op de behandeltafel liggen en u krijgt een plaatselijke verdoving. U krijgt hiervoor meerdere injecties rondom het bloedvat dat is afgetekend. U blijft tijdens de ingreep volledig bij bewustzijn. Dan volgt de eigenlijke behandeling: via kleine sneetjes in de huid verwijdert de specialist de spatader. Op de sneetjes krijgt u een hechtpleister.

Wat gebeurt er na de convolutectomie volgens Muller?

 • U kunt na de behandeling direct naar huis.
 • U krijgt na de behandeling een drukverband aan om uw geopereerde been. Na 24 uur mag u dit drukverband zelf verwijderen.
 • De hechtpleisters blijven een week zitten, daarna mag u deze ook zelf verwijderen. Vanaf de tweede dag na de behandeling mag u (kort)douchen.
 • Om de pijn te bestrijden mag u vier keer per dag twee pilletjes paracetamol (500 mg) innemen(max. 4x1gr./dag). Na de verdoving kan het been wat gevoelig worden. Dit is normaal en duurt ongeveer twee dagen. Uw been kan tijdelijk beurs aanvoelen of wat blauw zijn.
 • Wilt u na de behandeling met uw been in de felle zon? Gebruik dan zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Anders kan een blijvende verkleuring (pigmentatie) optreden van de huid op de plaats waar geopereerd is.
 • Ongeveer zes weken na de behandeling krijgt u een telefonische of reguliere controleafspraak. U ontvangt hiervoor een brief met de datum en tijd.
 • Wilt u weer aan het werk? Dit kan meestal weer één tot twee dagen na de operatie.
 • Het advies is om tien dagen niet te sporten, daarna kunt u dit geleidelijk weer oppakken.
 • Zwemmen en naar de sauna gaan raden we de eerste weken af.

Praktische tips:

 • Gebruikt u bloedverdunners? Soms moet u voor de behandeling stoppen met uw bloedverdunner. Dit is afhankelijk van het soort bloedverdunner dat u gebruikt. Bespreek dit voor de operatie met uw behandelend arts of de trombosedienst.
 • U kunt naar de behandeling het beste gemakkelijk zittende kleding aantrekken.
 • Wij raden af om u na de behandeling zelf naar huis kunt rijden. Het is daarom verstandig begeleiding mee te nemen.
 • Gebruik a.u.b. op de dag van de behandeling geen bodylotion op het te opereren been. Dit bemoeilijkt het desinfecteren van het been voor de operatie.

Bijwerkingen van convolutectomie volgens Muller

 • De arts opereert bloedvaten, er kunnen daarom bloedingen optreden. Dit veroorzaakt tijdelijk blauwe plekken. Dit duurt maar kort.
 • Infecties aan de wondjes zijn zeldzaam. Toch roodheid en pijn? Meld het.
 • Soms kan kortdurend het gevoel in het behandelde been wat minder zijn.
 • Soms kunnen allergische reacties optreden. Dit is te merken aan roodheid, jeuk of vochtblaasjes. Deze allergische reacties zijn goed te behandelen met medicijnen.
 • Heel zelden treedt een zenuwbeschadiging op. Dit is meestal tijdelijk.

Waarom spataderen verwijderen?

Er zijn verschillende redenen om uw spataderen te verwijderen. U maakt zich zorgen, ervaart ongemak, heeft eventueel pijn of u vindt uw spataderen of ontsierende adertjes niet mooi. Moet u spataderen altijd laten verwijderen, of kunt u ze prima laten voor wat ze zijn?

Als u geen klachten heeft, hoeft u spataderen niet per se snel te laten verwijderen, maar het is wel verstandig. Dit is waarom:

Reden #1: Wanneer u uw spataderen vroegtijdig laat behandelen, is het verwijderen van uw spataderen gemakkelijker dan in een later stadium.

Reden #2: Spataderen zijn verwijde aders. De druk op de vaatwand zal steeds verder toenemen. De kans is groot dat u klachten krijgt. Het is beter deze te voorkomen. Onbehandelde ontsierende adertjes of spataderen kunnen op den duur zorgen voor klachten, zoals:

 • Zware, vermoeide, gespannen en warme benen
 • Kramp
 • Jeuk
 • Trekkende of stekende pijn
 • Rusteloze benen

Laat u uw spataderen niet verwijderen, dan kunt u uiteindelijk ook vochtophopingen in uw enkel(s) of onderbeen krijgen. Ook kan huiduitslag, verkleuring of verharding van uw huid ontstaan. Nog gevaarlijker wordt het wanneer een ontsteking of een open been wordt ontwikkeld.

Wat kost het om spataderen te verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van spataderen worden bijna altijd vergoed. Ook zonder verwijzing van uw huisarts valt de behandeling onder uw ziektekostenverzekering. Hoe de kosten worden vergoed, verschilt per situatie. U betaalt een passantentarief wanneer een ziekenhuis of kliniek geen contract heeft met uw zorgverzekeraar. U kunt de kosten dan later declareren.

Is er crème tegen spataderen?

Crème tegen spataderen bestaat niet. U kunt wel verschillende camouflerende crèmes kopen, maar u verwijdert uw spataderen er niet mee.

Helpen solanine en tomatine tegen spataderen?

Sommige mensen leggen onrijpe tomaten of aardappelen op hun spataderen. Dit doen ze vanwege de solanine (in de schil en uitlopers van aardappelen) en tomatine (in onrijpe tomaten). Dit zijn natuurlijke gifstoffen die de huid uitdrogen. Dit zou ervoor zorgen dat spataderen verdwijnen. Er is geen wetenschappelijk bewijs hiervan. Kortom, solanine en tomatine werken niet tegen spataderen.

Op je mooist

Gecompliceerde spataderen én ontsierende adertjes, Keizer Kliniek gaat voor het hoogst haalbare resultaat.

 • Team van gerespecteerde vaatchirurgen
 • Beter resultaat met innovatieve behandeling
 • Ook voor cosmetische ingrepen

Meer weten over het verwijderen van spataderen? Vul het contactformulier in. (regio Den Haag).

Veelgestelde vragen over het verwijderen van spataderen:

Worden spataderbehandelingen vergoed?

Elke zorgverzekering vergoedt het verwijderen van spataderen uit de basisverzekering. Een medisch specialist moet hiervoor een medische indicatie afgeven na een vaatonderzoek aan uw benen. Ziet een specialist geen medische reden voor het verwijderen van uw spataderen? Er zijn zorgverzekeringen die uw behandeling toch vergoeden.
 

Wat houdt laseren van spataderen in?

Met laserenergie wordt een bloedvat ‘dichtgebrand’. De ader hoeft niet verwijderd te worden, zoals dat met het strippen van spataders wel het geval is. Na het laseren van spataderen mag u direct naar huis en alles weer doen. Het laseren is één van de mogelijke behandelopties.
 

Waarom spataderen behandelen?

Naast dat ontsierende aders op uw benen niet mooi zijn, kunnen spataders ook gevaarlijk zijn en zorgen voor vervelende problemen. Onderzoek en een behandelplan door een gespecialiseerde kliniek is altijd aan te raden.

Deel dit op sociale media: