Spataderen
Spataderen zijn verwijde aderen. In de aderen van de benen zitten klepjes. Als de aderen wijder worden, sluiten de klepjes niet goed meer wat voor bloedophoping zorgt. Hierdoor zetten de aderen geleidelijk verder uit en ontstaan er spataderen.
Spataderen zien eruit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. Het kunnen hele kleine vaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten.
Spataderen zitten meestal in de benen en kunnen de volgende klachten geven: jeuk, een zwaar, vermoeid gevoel in de benen, pijn of rusteloze benen en kramp.
Onderzoek
De specialist of duplex laborant zal middels een duplexonderzoek uw bloedvaten onderzoeken. Een duplexonderzoek is een echografie door middel van geluidsgolven. Op het scherm zijn uw aderen te zien en kan beoordeeld worden of uw kleppen nog goed werken. Ook vernauwingen of afsluitingen zijn goed te zien. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en doet geen pijn.
Behandelingen
De specialist zal u naar aanleiding van het onderzoek indien nodig een passende behandeling voorstellen. Hierbij kunt u denken aan laserbehandeling, muller behandeling, micronaald- en/of sclerotherapie.
Voor meer informatie over het onderzoek en de behandelingen voor spataderen, klikt u op de onderstaande brochures.